Veel Gestelde Vragen

Chiropractie wordt in Nederland en enkele andere landen gecategoriseerd als een alternatieve geneeswijze. Dit komt doordat het (nog) niet officieel erkend is door de Nederlandse overheid als een conventionele medische behandeling. Desalniettemin betekent deze classificatie niet dat chiropractische zorg van mindere waarde is voor patiënten.

Het is belangrijk om te benadrukken dat chiropractie, als discipline, gestoeld is op uitgebreide wetenschappelijke studies. Deze studies hebben aangetoond dat chiropractie een uiterst effectieve en kosteneffectieve methode is voor de behandeling van rugpijn, nekpijn, en andere musculoskeletale aandoeningen. Daarnaast richt chiropractie zich op het verbeteren van de algehele gezondheid en welzijn door het optimaliseren van de wervelkolomfunctie en het zenuwstelsel.

In veel landen, waaronder Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, en de Verenigde Staten, wordt chiropractie al jarenlang erkend en geïntegreerd binnen de reguliere gezondheidszorg. In deze landen werken chiropractors vaak samen met andere gezondheidsprofessionals om een holistische benadering van gezondheid en welzijn te bieden.

We hopen dat chiropractie in Nederland ook snel erkend zal worden als een officiële vorm van gezondheidszorg. Dit zou niet alleen de toegankelijkheid en integratie van chiropractische zorg verbeteren, maar ook bijdragen aan een breder begrip en erkenning van de voordelen die het kan bieden voor patiënten met diverse gezondheidsklachten.

Bij Healthwise Kliniek zijn we toegewijd aan het leveren van hoogwaardige chiropractische zorg, gebaseerd op de meest actuele wetenschappelijke inzichten, en streven we naar een betere erkenning en begrip van chiropractie in Nederland.

Bij het kiezen van de juiste behandeling voor spier- en skeletklachten, komen vaak twee termen naar voren: manuele therapie en chiropractie. Hoewel deze twee behandelmethoden op bepaalde punten overeenkomen, zijn er enkele belangrijke verschillen.

Behandelingsfocus en -aanpak:

 • Manuele therapie: Een manueel therapeut richt zich voornamelijk op het behandelen van spieren en gewrichten, met speciale aandacht voor beweging en functionaliteit. Deze vorm van therapie wordt vaak ingezet bij klachten zoals stijfheid en pijn in de rug, nek en gewrichten.
 • Chiropractie: Een chiropractor heeft een bredere aanpak. Naast spieren en gewrichten, richt een chiropractor zich ook op de wervelkolom en het zenuwstelsel. Chiropractors kijken naar het hele lichaam en de manier waarop verschillende systemen met elkaar samenhangen, met speciale aandacht voor de ruggengraat en de invloed ervan op de algehele gezondheid.

Opleiding:

 • Manuele therapie: Dit is een specialisatie na de hbo-opleiding fysiotherapie. Manueel therapeuten hebben dus een uitgebreide achtergrond in fysiotherapie voordat ze zich specialiseren.
 • Chiropractie: Chiropractors ondergaan een universitaire opleiding, die zich richt op de diagnose en behandeling van aandoeningen van het bewegingsapparaat, pathologische processen, de analyse van röntgenfoto’s en MRI-diagnostiek, en uitgebreide klinische ervaring.

In landen als Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten is chiropractie al jaren erkend als een officiële geneeswijze. In Nederland is chiropractie nog niet officieel erkend, waardoor de opleiding tot chiropractor hier nog niet beschikbaar is. Echter, bij Healthwise Kliniek erkennen we de waardevolle bijdrage die chiropractie kan leveren aan de algehele gezondheid en welzijn, en we streven ernaar deze vorm van zorg toegankelijker te maken in Nederland.

Een ander groot verschil tussen manueel therapeut en chiropractor is de opleiding. Manuele therapie is een vervolgopleiding op de hbo-studie tot fysiotherapeut. Chiropractie is een universitaire opleiding.

Een chiropractor onderscheidt zich van een manueel therapeut door hun universitaire opleiding. Deze opleiding is voornamelijk gericht op diagnose, herkenning van pathologische processen, analyse van röntgenfoto’s en MRI-diagnostiek en uitgebreide klinische ervaring. De behandeling van een chiropractor gaat verder dan die van een manueel therapeut. Manuele therapie is een vervolg van de studie fysiotherapie, wat je in Nederland kunt studeren. Chiropractie is op dit moment nog niet erkend door de Nederlandse overheid en kun je daardoor ook nog niet studeren in Nederland.

De term ‘bottenkraker’ wordt soms gebruikt om een chiropractor te beschrijven, maar deze benaming geeft een verkeerd beeld van de professionele en zorgvuldige aanpak die chiropractors hanteren. Bij Healthwise Kliniek willen we graag een correcter beeld schetsen van wat chiropractie inhoudt.

Expertise in het menselijk lichaam: Een chiropractor is een expert met uitgebreide kennis van het menselijk lichaam, met name de wervelkolom, het zenuwstelsel, en het musculoskeletale systeem. Het doel van chiropractie is het bevorderen van de algehele gezondheid en welzijn door het corrigeren van dysfuncties in deze systemen.

Behandeltechnieken: In onze kliniek gebruiken we diverse geavanceerde behandeltechnieken die passen bij de specifieke behoeften van elke patiënt. Deze technieken zijn erop gericht om pijn te verlichten, bewegingsvrijheid te herstellen en het zelfhelend vermogen van het lichaam te ondersteunen.

Het ‘knak’-geluid: Het is waar dat er soms een ploppend of ‘knak’-geluid kan optreden tijdens een behandeling. Dit geluid wordt veroorzaakt door het ontsnappen van lucht of gas uit de gewrichtsvloeistof wanneer de chiropractor een correctie uitvoert. Dit fenomeen is volkomen normaal en ongevaarlijk. Het is belangrijk om te benadrukken dat dit geluid niet het doel is van de behandeling, maar eerder een bijkomend effect kan zijn.

Bij Healthwise Kliniek benaderen we chiropractie als een integrale en functionele vorm van zorg, waarbij we ons richten op het verbeteren van de functie van het lichaam en het bevorderen van een optimale gezondheid. Wij streven ernaar om mythes en misverstanden over chiropractie weg te nemen en onze patiënten de best mogelijke zorg te bieden.

Chiropractie is inderdaad een veilige en effectieve behandelingsmethode voor een breed scala aan gezondheidsproblemen, vooral gerelateerd aan de wervelkolom, het zenuwstelsel en het musculoskeletale systeem. Bij Healthwise Kliniek leggen we grote nadruk op de veiligheid en het welzijn van onze patiënten.

Uitgebreide Opleiding: Chiropractoren hebben een intensieve universitaire opleiding van vijf jaar voltooid, waarbij ze diepgaande kennis en vaardigheden hebben opgedaan in anatomie, fysiologie, pathologie, neurologie, en diverse chiropractische technieken. Deze uitgebreide opleiding stelt hen in staat om nauwkeurige diagnoses te stellen en effectieve, veilige behandelplannen te ontwikkelen.

Individueel Aangepaste Technieken: Een belangrijk aspect van chiropractische zorg is de individualisering van behandelmethoden. Chiropractoren zijn getraind om uit een scala aan technieken te kiezen, die afgestemd zijn op de specifieke behoeften en omstandigheden van elke patiënt. Dit betekent dat de behandeling geschikt is voor mensen van alle leeftijden, van zuigelingen tot ouderen.

Veiligheid en Effectiviteit: Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat chiropractie een van de veiligste therapieën is voor aandoeningen zoals lage rugpijn, nekpijn en hoofdpijn. De risico’s verbonden aan chiropractische zorg zijn extreem laag. Chiropractoren zijn specifiek opgeleid om technieken op een veilige en effectieve manier toe te passen, waardoor de kans op bijwerkingen minimaal is.

Constante Bijscholing: Om de kwaliteit en veiligheid van de zorg te waarborgen, blijven onze chiropractoren zich voortdurend bijscholen in de nieuwste technieken en onderzoeken. Dit helpt hen om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in hun vakgebied en de beste zorg aan onze patiënten te bieden.

Bij Healthwise Kliniek streven we ernaar om elke patiënt een veilige, zorgzame en effectieve behandeling te bieden. Ons doel is niet alleen om symptomen te verlichten, maar ook om de oorzaak van het probleem aan te pakken en de algehele gezondheid en welzijn van onze patiënten te verbeteren.

Afhankelijk van de leeftijd, de klachten en uw wensen worden bepaalde behandeltechnieken door de chiropractor toegepast.

Chiropractie is een holistische benadering van gezondheidszorg, die zich niet alleen richt op het verlichten van klachten, maar ook op het ondersteunen en optimaliseren van het zenuwstelsel en de algehele lichaamsfuncties. Bij Healthwise Kliniek benaderen we elke patiënt met een integrale visie.

Focus op het Zenuwstelsel: De kern van chiropractische zorg ligt in de overtuiging dat veel lichamelijke klachten hun oorsprong vinden in het zenuwstelsel. Door de gezondheid van de wervelkolom te verbeteren, wat een cruciaal onderdeel is van het zenuwstelsel, kunnen chiropractoren helpen om de natuurlijke balans en functie van het lichaam te herstellen.

Behandelingsstrategie: Een chiropractor gebruikt handmatige aanpassingen en manipulaties van de wervelkolom, gewrichten en spieren om een betere uitlijning en bewegingsvrijheid te bevorderen. Deze aanpassingen helpen bij het verlichten van druk op zenuwen en het verbeteren van de communicatie binnen het zenuwstelsel, wat essentieel is voor een gezond lichaam.

Holistische Aanpak: In tegenstelling tot benaderingen die zich alleen richten op het verlichten van symptomen, streeft chiropractie ernaar de onderliggende oorzaken van klachten te behandelen. Dit betekent dat we kijken naar het gehele lichaam en leefstijlfactoren zoals voeding, beweging, slaap en stressmanagement, om een alomvattend behandelplan te ontwikkelen.

Persoonlijke Behandelplannen: We erkennen dat elke patiënt uniek is. Daarom wordt elke behandelstrategie aangepast aan de individuele behoeften en omstandigheden van de patiënt. We werken nauw samen met onze patiënten om een plan op te stellen dat niet alleen gericht is op het verlichten van hun huidige klachten, maar ook op het bevorderen van hun algehele gezondheid en welzijn op lange termijn.

Bij Healthwise Kliniek zetten we ons in voor een grondige evaluatie en behandeling van onze patiënten, met als doel het bevorderen van een actieve en gezonde levensstijl. Ons team van ervaren chiropractoren is toegewijd aan het bieden van kwaliteitszorg en het ondersteunen van patiënten in hun reis naar een betere gezondheid.

De chiropractor is door zijn uitgebreide kennis van de anatmoie van de mens in staat om pijn en klachten te koppelen aan specifieke zenuwbanen. Vaak wordt pijn namelijk veroorzaakt door zenuwblokkades (neurologische blokkades). Zenuwbanen worden dan geprikkeld door een bepaalde beknelling, bijvoorbeeld in het nekgebied wat als hoofdpijnklachten tot uiting kan komen. Wat de chiropractor dan doet, is deze blokkade met behulp van (handmatige) druktechnieken proberen weg te nemen en te verzorgen, met als doel de pijnprikkeling af te laten nemen en het verlichten van de klachten. De chiropractor stelt op deze manier het lichaam weer in staat om zichzelf te herstellen.

De aanpak is dus geheel natuurlijk!

Een veelgestelde vraag bij Healthwise Kliniek is of een behandeling bij de chiropractor pijnlijk is. Het is belangrijk om te weten dat chiropractische zorg zich richt op het verlichten van pijn en het verbeteren van lichaamsfuncties, en dat de meeste patiënten de behandeling als comfortabel en verlichtend ervaren.

Tijdens de Behandeling:

 • In de meeste gevallen ervaren patiënten geen pijn tijdens de chiropractische behandeling. Integendeel, veel patiënten voelen directe verlichting van hun symptomen of ervaren een gevoel van ontspanning en verbeterd welzijn.
 • Chiropractische aanpassingen worden met zorg en precisie uitgevoerd om ongemak te minimaliseren. Deze technieken zijn ontworpen om de wervelkolom en gewrichten te normaliseren zonder onnodige druk.

Communicatie met de Chiropractor:

 • Een sleutel tot een succesvolle behandeling is open communicatie. We moedigen patiënten aan om hun chiropractor te informeren over eventuele pijn of ongemak dat zij ervaren, zowel vóór als tijdens de behandeling.
 • Uw chiropractor zal altijd rekening houden met uw feedback en kan de behandeling aanpassen om uw comfort te maximaliseren. Dit kan betekenen dat er zachtere technieken worden gebruikt of dat er extra aandacht wordt besteed aan bepaalde gebieden.

Na de Behandeling:

 • Sommige patiënten kunnen na hun eerste paar behandelingen een lichte gevoeligheid of spierpijn ervaren, vergelijkbaar met het gevoel na het starten van een nieuwe sport. Dit is normaal en meestal van korte duur.
 • Het is belangrijk om te onthouden dat dit een deel van het genezingsproces kan zijn. Uw lichaam past zich aan de veranderingen aan die zijn aangebracht tijdens de behandeling.

Bij Healthwise Kliniek zijn we toegewijd aan het bieden van een veilige, comfortabele en effectieve behandeling voor al onze patiënten. Onze ervaren chiropractoren zetten zich in om elke patiënt te helpen hun gezondheidsdoelen te bereiken met zorg die is afgestemd op hun unieke behoeften en voorkeuren.

Na een behandeling kan het voorkomen dat u (licht) spierpijn of vermoeidheidsklachten ervaart. Deze verdwijnen vaak binnen een dag of twee dagen en komen vaker voor aan het begin van een behandeltraject en nemen doorgaans af naarmate iemand vaker is behandeld.

Bij Healthwise Kliniek begrijpen we dat een chiropractische behandeling een actief proces is waarbij het lichaam zich aanpast en geneest. Hoewel de meeste behandelingen niet als vermoeiend of zwaar worden ervaren, is het belangrijk om na de behandeling aandacht te besteden aan de reactie van uw lichaam.

Direct na de Behandeling:

 • Het is normaal dat het lichaam reageert op de aanpassingen die tijdens de behandeling zijn gemaakt. Deze reacties kunnen variëren van persoon tot persoon.
 • De meest voorkomende reacties zijn een gevoel van vermoeidheid, beursheid of spierpijn. Dit is een teken dat uw lichaam de veranderingen verwerkt en aan het herstellen is.

Zorg voor Uw Lichaam:

 • Goede hydratatie is essentieel. Drink voldoende water na uw behandeling om het genezingsproces te ondersteunen.
 • Vermijd zware lichamelijke inspanning direct na uw behandeling. Geef uw lichaam de tijd om zich aan te passen aan de veranderingen.
 • Volg eventuele specifieke aanbevelingen op die uw chiropractor geeft, zoals stretchoefeningen, houdingsadviezen of lichte activiteiten.

Langdurige Zorg:

 • Houd er rekening mee dat chiropractische zorg vaak het meest effectief is als onderdeel van een langdurig gezondheidsplan. Regelmatige behandelingen kunnen helpen bij het onderhouden van de juiste lichaamsuitlijning en het voorkomen van toekomstige problemen.
 • Het integreren van gezonde gewoontes, zoals een gebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en goede slaapgewoonten, kan de effecten van uw chiropractische behandelingen versterken.

Communicatie met Uw Chiropractor:

 • Als u vragen of zorgen heeft na uw behandeling, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw chiropractor. Wij zijn hier om u te ondersteunen en te begeleiden in uw herstelproces.

Bij Healthwise Kliniek zetten we ons in voor uw algehele welzijn en gezondheid. Het naleven van deze adviezen na uw behandeling kan helpen om de resultaten te optimaliseren en uw herstel te bevorderen.

Bij uw eerste bezoek aan Healthwise Kliniek, streven we ernaar u een uitgebreid en persoonlijk inzicht te geven in onze chiropractische zorg. Uw eerste consult is een belangrijke stap op weg naar herstel en welzijn.

Grondige Intake:

 • Uw eerste afspraak begint met een grondige intake. De chiropractor zal uw gezondheidsgeschiedenis en huidige symptomen gedetailleerd bespreken. Dit helpt ons om een compleet beeld te krijgen van uw algemene gezondheid en eventuele specifieke klachten.
 • We bespreken ook de mogelijke stressfactoren in uw leven en hoe deze kunnen bijdragen aan uw fysieke klachten. Dit inzicht is cruciaal om de oorzaken van uw problemen te begrijpen en om een effectief behandelplan op te stellen.

Lichamelijk Onderzoek:

 • Het lichamelijk onderzoek is een essentieel onderdeel van het eerste consult. De nadruk ligt op het beoordelen van de functionaliteit van uw lichaam, en niet alleen op de gebieden waar u pijn ervaart.
 • We voeren diverse tests uit om uw bewegingsbereik, spierkracht, en zenuwfunctie te evalueren. Dit helpt ons om de bron van uw klachten te identificeren en een passende behandeling voor te stellen.

Postuuranalyse:

 • Tijdens het consult wordt een postuurfoto van u gemaakt. Dit is een belangrijk hulpmiddel om uw houding te beoordelen en te laten zien hoe dit verbonden is met uw gezondheid en welzijn.
 • De foto helpt ons om specifieke houdingsproblemen te identificeren die kunnen bijdragen aan uw klachten.

Kledingadvies:

 • Wij adviseren u om gemakkelijk zittende kleding te dragen naar uw afspraak. Dit zorgt ervoor dat u zich comfortabel voelt tijdens het onderzoek en dat de chiropractor de nodige beoordelingen en tests gemakkelijk kan uitvoeren.

Uw eerste bezoek aan Healthwise Kliniek is een belangrijke stap in uw gezondheidsreis. Wij zijn toegewijd om u een grondig begrip te geven van uw klachten en een gepersonaliseerd behandelplan te ontwikkelen dat is afgestemd op uw unieke behoeften.

Bij Healthwise Kliniek begrijpen we dat patiënten vaak verlangen naar directe verlichting van hun klachten. Echter, het is belangrijk om te erkennen dat effectieve chiropractische zorg meer vereist dan een ‘snelle fix’. Uw eerste afspraak is een essentiële stap om te zorgen voor een veilige en effectieve behandeling op lange termijn.

Grondige Evaluatie Noodzakelijk:

 • Tijdens uw eerste bezoek voeren we een uitgebreide evaluatie uit van uw gezondheidsgeschiedenis, huidige symptomen, en levensstijl. Dit is cruciaal om een duidelijk en compleet beeld te krijgen van de mogelijke oorzaken van uw klachten.
 • In sommige gevallen zijn de oorzaken van klachten niet direct duidelijk en vereisen ze een zorgvuldige analyse. Onze benadering is om niet alleen symptomen te behandelen, maar om de onderliggende oorzaken aan te pakken.

Het Belang van Diagnostiek:

 • Om de meest effectieve behandelstrategie te bepalen, kan het nodig zijn om aanvullende diagnostische tests uit te voeren, zoals röntgenfoto’s of MRI’s. Dit helpt ons om de exacte aard van uw probleem te begrijpen en mogelijke contra-indicaties voor bepaalde behandelingen uit te sluiten.
 • Het eerste bezoek biedt ons ook de mogelijkheid om uw algemene gezondheid en welzijn te beoordelen, waardoor we een behandelplan kunnen opstellen dat volledig is afgestemd op uw individuele behoeften.

Ontwikkelen van een Persoonlijk Behandelplan:

 • Na de initiële evaluatie en eventuele tests, ontwikkelen we een persoonlijk behandelplan. Dit plan houdt rekening met uw specifieke situatie, gezondheidsdoelen en levensstijl.
 • We nemen de tijd om dit plan met u te bespreken, zodat u volledig begrijpt wat de behandeling inhoudt en wat u kunt verwachten.

Bij Healthwise Kliniek is ons doel niet alleen om uw symptomen op korte termijn te verlichten, maar ook om bij te dragen aan uw algehele gezondheid en welzijn op lange termijn. Wij waarderen uw geduld en begrip voor onze grondige aanpak, die essentieel is om u de best mogelijke zorg te bieden.

De chiropractor werkt aan de hand van alle verzamelde gegevens zijn bevindingen uit en stelt een persoonlijk behandelplan op. Dit bespreekt hij met u tijdens uw tweede consult.  Tijdens dit consult zult u ook behandeld worden.

Als de chiropractor, om welke reden dan ook, aanvullende informatie nodig heeft (zoals röntgenfoto’s, mri-uitslagen) of een doorverwijzing naar een specialist nodig acht (bv. reumatoloog), zal dit met u besproken worden.

Een veelgestelde vraag bij onze chiropractische kliniek betreft het aantal benodigde behandelingen. Het is belangrijk om te begrijpen dat chiropractische zorg maatwerk is, en het aantal behandelingen varieert per individu, afhankelijk van verschillende factoren.

Persoonlijke Factoren:

 • Leeftijd en Gezondheidstoestand: Uw leeftijd en algemene gezondheid spelen een rol in het herstelproces. Jongere mensen herstellen doorgaans sneller, maar dit is niet altijd het geval.
 • Duur van de Klachten: Chronische klachten die al langere tijd bestaan, kunnen meer tijd nodig hebben om te verbeteren dan recent ontstane klachten.
 • Stressfactoren: Zowel fysieke als emotionele stress kunnen invloed hebben op uw herstel. Stress kan het genezingsproces vertragen en meer behandelingen vereisen.

Leefstijl en Zelfzorg:

 • De manier waarop u voor uw lichaam zorgt, heeft een aanzienlijke invloed op het aantal benodigde behandelingen. Een gezonde levensstijl, inclusief goede voeding, voldoende rust en regelmatige beweging, kan het herstelproces versnellen.
 • Wij moedigen patiënten aan om actief deel te nemen aan hun eigen herstelproces door de adviezen en oefeningen die gegeven worden tijdens de behandelsessies, thuis voort te zetten.

Behandelplan op Maat:

 • Na uw eerste consult en evaluatie stellen we een persoonlijk behandelplan op. Dit plan geeft een schatting van het aantal benodigde sessies, maar dit kan worden bijgesteld naarmate uw behandeling vordert.
 • Regelmatige evaluaties tijdens uw behandeltraject helpen ons om de voortgang te monitoren en het plan zo nodig aan te passen.

Bij Healthwise Kliniek is ons doel niet alleen om uw klachten te verlichten, maar ook om uw algehele welzijn en gezondheid te bevorderen. We werken nauw met u samen om te zorgen dat uw behandeling zo effectief mogelijk is en afgestemd op uw persoonlijke behoeften en doelen.

Gedurende het behandeltraject en het doorlopen van de herstelfases zijn er voldoende momenten om het verloop te bespreken en de voortgang te bepalen.