Waarom valt chiropractie onder alternatieve geneeswijzen?
Een geneeswijze wordt alternatief genoemd wanneer de geneeswijze niet officieel erkend is door de overheid. Dat betekent echter niet dat zo’n geneeswijze minder waardevol is. Over chiropractie is bewezen dat het de meest kosteneffectieve methode is om rugpijn te behandelen. In landen als Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten wordt chiropractie al tientallen jaren erkend als officiële geneeswijze. Hopelijk treedt chiropractie ook in Nederland snel toe tot de officiële geneeswijzen
Wat is het verschil tussen manuele therapie en chiropractie?
Een manueel therapeut werkt alleen vanuit de spieren. Een chiropractor werkt juist vanuit de spieren, de wervelkolom en het zenuwstelsel. Een chiropractor kijkt daarbij naar het gehele lichaam en niet alleen rondom het gebied waar het pijn doet.
Een ander groot verschil tussen manueel therapeut en chiropractor is de opleiding. Manuele therapie is een vervolgopleiding op de hbo-studie tot fysiotherapeut. Chiropractie is een universitaire opleiding.
Een chiropractor onderscheidt zich van een manueel therapeut door hun universitaire opleiding. Deze opleiding is voornamelijk gericht op diagnose, herkenning van pathologische processen, analyse van röntgenfoto’s en MRI-diagnostiek en uitgebreide klinische ervaring. De behandeling van een chiropractor gaat verder dan die van een manueel therapeut. Manuele therapie is een vervolg van de studie fysiotherapie, wat je in Nederland kunt studeren. Chiropractie is op dit moment nog niet erkend door de Nederlandse overheid en kun je daardoor ook nog niet studeren in Nederland.
In landen als Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten is chiropractie al jarenlang een erkende geneeswijze.
Is een chiropractor een bottenkraker?
Een chiropractor wordt vaak een bottenkraker genoemd. Deze term is echter niet correct. De chiropractor is een expert met zeer veel kennis van het menselijk lichaam en kraakt zeker geen botten. Bij Healthwise Kliniek gebruiken wij verschillende behandeltechnieken. De term komt waarschijnlijk van het ploppende geluid dat gewrichten soms maken wanneer de chiropractor de stand van het gewricht corrigeert. Door het ontsnappen van lucht/gas uit het gewricht, kan er een ‘knak’ worden gehoord. Dit is ongevaarlijk.
Chiropractie is een veilige behandelmethode. Door een vijfjarige universitaire studie hebben chiropractoren geleerd hoe en wanneer ze bepaalde behandeltechnieken beter wel of niet kunnen toepassen. De chiropractor kan uit verschillende technieken kiezen, zodat alle leeftijden van jong tot oud op een correcte manier kunnen worden behandeld.
Afhankelijk van de leeftijd, de klachten en uw wensen worden bepaalde behandeltechnieken door de chiropractor toegepast.
Hoe pakt een chiropractor klachten aan?
Bij chiropractie staat het verminderen van klachten, door het ondersteuenen van het zenuwstelsel, centraal. Chiropractische zorg is gericht op het herstel van het hele lichaam en nooit op het onderdrukken van symptomen.
De chiropractor is door zijn uitgebreide kennis van de anatmoie van de mens in staat om pijn en klachten te koppelen aan specifieke zenuwbanen. Vaak wordt pijn namelijk veroorzaakt door zenuwblokkades (neurologische blokkades). Zenuwbanen worden dan geprikkeld door een bepaalde beknelling, bijvoorbeeld in het nekgebied wat als hoofdpijnklachten tot uiting kan komen. Wat de chiropractor dan doet, is deze blokkade met behulp van (handmatige) druktechnieken proberen weg te nemen en te verzorgen, met als doel de pijnprikkeling af te laten nemen en het verlichten van de klachten. De chiropractor stelt op deze manier het lichaam weer in staat om zichzelf te herstellen.
De aanpak is dus geheel natuurlijk!
Is een behandeling bij de chiropractor pijnlijk
In de meeste gevallen ervaren patiënten geen pijn tijdens de behandeling. Indien u die wel ervaart, bespreek dit dan met de chiropractor zodat hier tijdens de behandeling rekening mee kan worden gehouden.
Na een behandeling kan het voorkomen dat u (licht) spierpijn of vermoeidheidsklachten ervaart. Deze verdwijnen vaak binnen een dag of twee dagen en komen vaker voor aan het begin van een behandeltraject en nemen doorgaans af naarmate iemand vaker is behandeld.
Een behandeling zal over het algemeen niet vermoeiend of zwaar aanvoelen, maar het zet verandering in gang. Na een behandeling zal het lichaam dan ook druk zijn om deze aanpassingen te verwerken. Het is daarom van belang om na een behandeling goed voor uw lichaam te zorgen. Dit bevordert niet alleen het herstel maar voorkomt ook dat u een reactie op de behandeling krijgt. De meest voorkomende reacties zijn vermoeidheid, beursheid en spierpijn.
Water
Tijdens de behandeling komen er afvalstoffen vrij uit de spieren en gewrichten die los gemaakt zijn. Door er voor te zorgen dat u voldoende water drinkt worden deze stoffen sneller afgevoerd en wordt het herstel bespoedigd.
Rust
Zorg ervoor dat u geen zware lichamelijke arbeid hoeft te verrichten na een behandeling. Het lichaam heeft alle beschikbare energie namelijk nodig voor het verwerken van de behandeling. Om een optimaal resultaat te bereiken is rust houden daarom van groot belang. Ook eenvoudige huishoudelijke taken zoals tillen, bukken, stofzuigen, dweilen enzovoorts vergen ongemerkt veel energie van het lichaam, dus grijp dit moment maar eens lekker aan om een rust pauze voor jezelf in te plannen.
Bewegen
Rustig bewegen in de vorm van een korte wandeling of een stukje fietsen zijn daarentegen zeer goed voor het herstelproces. Vergelijkt u dit met de cooling-down na een work-out. Een combinatie van voldoende zuurstof en rustig bewegen is zeer bevorderend voor het herstel van uw spieren en gewrichten.
Koelen
Mocht u toch een reactie ervaren naar afloop van een behandeling in de vorm van bijvoorbeeld spierpijn of een beurs gevoel dan kunt u het beste lokaal koelen. Gebruikt u hiervoor bij voorkeur een cool pack. Deze zijn eventueel bij Chiropro in de praktijk te verkrijgen. Lees de gebruiksaanwijzing van uw cool pack, of lees hieronder hoe u het beste te werk kan gaan.
U dient de cool pack niet te gebruiken voor gezicht, hals en geslachtsdelen!
- Wikkel de coolpack in een theedoek
- Houdt de coolpack gedurende 10 tot 15 minuten tegen de pijnlijke plek
- Controleer de plek tussendoor regelmatig. Als uw huid zeer rood, stijf of pijnlijk wordt moet u onmiddellijk stoppen.
- Herhaal dit proces om de 2 uur.
Indien u twijfels heeft kunt u telefonisch contact opnemen met Healthwise Kliniek voor advies.
Wat kan ik verwachten tijdens mijn eerste consult?
Tijdens uw eerste afspraak zal de chiropractor een grondige intake doen waarin hij uw gezondheidsgeschiedenis en symptomen bespreekt en hij legt de relatie tussen uw klachten en de mogelijke stressfactoren in uw leven. U krijgt een lichamelijk onderzoek waarbij de nadruk ligt op functionaliteit en niet alleen op waar het pijnlijk is. Er wordt een postuurfoto van u gemaakt om u houding te bepalen en te laten zien hoe dit gelinkt is aan uw gezondheid. Wij adviseren u daarom om gemakkelijk zittende kleding te dragen naar uw (1e) afspraak.
Waarom word ik tijdens mijn eerste afspraak niet meteen behandeld?
Wij begrijpen dat u het liefst zo snel mogelijk behandeld zou willen worden om uw klachten te verminderen, maar chiropractie is geen “snelle fix”. Niet altijd is meteen duidelijk spreekt de oorzaak van de klachten voor zich.
De chiropractor werkt aan de hand van alle verzamelde gegevens zijn bevindingen uit en stelt een persoonlijk behandelplan op. Dit bespreekt hij met u tijdens uw tweede consult. Tijdens dit consult zult u ook behandeld worden.
Als de chiropractor, om welke reden dan ook, aanvullende informatie nodig heeft (zoals röntgenfoto’s, mri-uitslagen) of een doorverwijzing naar een specialist nodig acht (bv. reumatoloog), zal dit met u besproken worden.
Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Het aantal benodigde chiropractische behandelingen varieert en is sterk afhankelijk van leeftijd, duur van de klacht (en), stressfactoren en het herstelproces. Natuurlijk is dit sterk gelinkt aan hoe goed u voor uw lichaam zorgt.
Gedurende het behandeltraject en het doorlopen van de herstelfases zijn er voldoende momenten om het verloop te bespreken en de voortgang te bepalen.