Ischias

De term ischias beschrijft de symptomen van pijn in het been en mogelijke tinteling, doofheid of zwakheid die voortkomen uit de lage rug en van daaruit naar de billen en de ischiaszenuw in het achterbeen trekken.

De klinische diagnose van ischias wordt ook wel ‘radiculopathie’ genoemd, dat betekent simpelweg dat een tussenwervelschijf uitstulpt uit het wervelkanaal en hierdoor zorgt voor druk op de zenuwwortel, welke onderdeel is van de ischiaszenuw.

Ischias is geen medische diagnose, maar een symptoom van een onderliggend probleem in de onderrug. (hetzelfde als een hernia of kanaalstenose, dat is een vernauwing of irritatie van de zenuwwortel). Dit is een belangrijk onderscheid, omdat de onderliggende diagnose (de symptomen van ischias) vaak wordt behandeld om de zenuwpijn te verlichten. Het is daarom van belang, dat eerst de onderliggende oorzaak van de ischias wordt vastgesteld alvorens tot een behandeling wordt overgegaan om de zenuwpijn te verlichten.

Ischias komt het meest voor bij mensen tussen de 30 en 50 jaar oud. De meest voorkomende oorzaak is een blokkering in de bekken, zenuwbeschadiging, overbelasting van spieren in de bekkenbodem of een moeilijke bevalling ook bekend als zwangerschapsischias. Ischias wordt meestal niet veroorzaakt door een letsel, maar door druk op de ischiaszenuw die zich na verloop van tijd kan gaan ontwikkelen als gevolg van algemene artrose.

Ischias wordt vaak gekenmerkt door de volgende symptomen:

  • Pijn in uw onderrug, bil en been dat verergert bij zitten
  • Branderig of tintelend gevoel in benen, voeten en tenen
  • Spierzwakte en krachtverlies of tragere reflexen in benen en voeten
  • Een constante zeurende pijn in uw bil
  • Een scherpe pijn die het moeilijk maakt om te staan of te lopen

Als u deze symptomen heeft, aarzel dan niet om een afspraak te maken alvorens uw symptomen verergeren op een natuurlijke manier.